De herfst, nog maar nauwelijks begonnen op de kalender, stormde ons met striemende regenbuien oktober in. Het terrassenseizoen in een klap ten einde. Temperaturen dalen het boomblad kleurt rood en geel. Op de grond verschijnen eikels en kastanjes en niet te vergeten de paddenstoelen. Mooie plaatjes die doen denken aan kleuterliedjes.
Dat paddenstoelen eetbaar zijn heb ik in mijn kindertijd wel meegekregen, champignonsoep stond al op het menu. Maar er werd ons ook zeer op het hart gedrukt om van paddenstoelen af te blijven, ze zijn namelijk giftig. Zo giftig dat je er dood aan kan gaan. Ik heb dus ook niets geleerd over giftige en niet giftige paddenstoelen. Die van de groenteman of supermarkt waren wel te eten. Voor de rest laten staan die huizen van de kabouters.
Ik ben al ruim volwassen als ik de cantharellen ontdekt. Op visite bij mijn zus en zwager die op het platteland van Friesland wonen, krijg ik een heerlijk herfstmenu voorgeschoteld: reerug met cantharellen. De paddenstoelen zijn door mijn zwager persoonlijk geplukt. Kennelijk weet hij wel waar hij ze kan vinden in het wild. Niet veel later wordt de cantharel tot beschermde soort bestempeld waarmee het plukken strafbaar wordt. Gelukkig zijn er altijd goocheme ondernemers die dan cantharellen aanbieden. En ook vooral in de herfst, want ze horen toch wel bij het seizoen van het wild.
Oktober is wijnmaand. Niet omdat er dan al nieuwe wijn is, van de druivenoogst van het afgelopen seizoen. Wel omdat de oogst binnen is en de tijd van gisten en rijpen is gestart. Processen die hun tijd nodig hebben. Een uitzondering daarop is de Beaujolais. Deze wijn komt al op de markt nadat ze maar twee maanden gerijpt heeft. Traditioneel komt de Beaujolais op de derde donderdag in november in de winkels te liggen. Deze droge wijn gaat goed samen met...wild.
Voor de bierliefhebber komt het Bokbier, een seizoensbier verkrijgbaar tussen oktober en februari. Van origine is het een Duits bier, robijnrood tot bruin van kleur, met een alcoholpercentage tussen de 6 en 9%. De smaak is vol zoet, kruidig met mout en karamel tonen. En het gaat goed samen met herfstgerechten zoals wild, met paddenstoelen. Het wordt weer tijd voor de stoofpotten en de stamppotten. En niet te vergeten de goed gevulde maaltijd soepen.
Aan het einde van oktober gaan we ook weer over tot de wintertijd. Het uurtje 's avonds langer licht wordt weer verruild voor 's ochtends eerder licht. Het invallen van duisternis 's avonds is aanleiding om kaarsjes en waxinelichtjes aan te steken en zo de gezelligheid te bevorderen. Kaarslicht heeft nu eenmaal een warmere gloed dan elektrisch licht. De plaids liggen weer binnen handbereik evenals de warme sokken en pantoffels.
Halloween is de eerste feestdag die op het programma staat, griezelen hoort daarbij. Ik heb in mijn woonplaats pas een plek gezien waar de voortuin ingericht wordt in Halloween thema. In de Verenigde Staten is deze traditie sterker ontwikkeld dan hier. Wij hebben meer met lichtfeesten zoals Sint Maarten en in zekere zin ook Kerst. En zo zijn we heel gestaag van het buitenleven weer in onze huizen geland.
Ik zal van de week weer eens wat kandelaars en windlichten verzamelen. Als ik dit zo lees krijg ik er ook wel weer zin in. In de overgang van licht naar donker kan ik het licht wel een handje helpen. En ik kan ook wel weer eens een pan lekkere pompoensoep maken met knolselderij erin. Ik ben voorbereid, laat het najaar maar komen.