Hittestress groeit, bestaande aanpak schiet tekort
De zomer komt eraan, en al in april hebben we flinke warmte meegemaakt. Door klimaatverandering nemen hittegolven toe, blijven nachten warmer en hebben bewoners steeds meer last van hittestress. Huizen moeten dus niet alleen goed geïsoleerd worden om energie te besparen, maar ook slimmer ontworpen zijn om koel te blijven. Maak buitenzonwering bijvoorbeeld standaard onderdeel van het verduurzamingspakket.
Koeling van huizen is cruciaal door toenemende hitte
De normen waar we nu mee werken voor het ontwerpen en verduurzamen van huizen zijn niet goed berekend op de hogere temperaturen die kunnen voorkomen in de zomer. Woningen die beter zijn geïsoleerd dan de isolatiestandaard hebben een kleinere koelbehoefte. Maar zelfs dan moeten aanvullende warmtewerende maatregelen genomen worden. Anders wordt het simpelweg te warm in deze woningen, en dat is slecht voor de gezondheid van de bewoners. Ook verduurzaamde woningen kunnen dus te heet worden.
Buitenzonwering helpt enorm
Woningen zonder buitenzonwering hebben twee tot drie keer meer energie nodig voor koeling dan woningen met buitenzonwering. Dit is een basismaatregel om oververhitting in woningen door hogere buitentemperaturen te verminderen. Daarnaast kun je de buitenruimte verkoelen met bijvoorbeeld schaduw van bomen. Beide maatregelen vormen de basis voor het koelen van woningen: ze staan op de eerste trappen van de ‘ladder van koeling’.
Ladder van koeling
De ladder van koeling laat zien welke maatregelen er mogelijk zijn op vier niveaus: koele omgeving (bijvoorbeeld schaduw door groen), warmte weren (bijvoorbeeld zonwering), passief koelen (bijvoorbeeld ramen tegenover elkaar openzetten), actief koelen (bijvoorbeeld airco’s). De eerste drie niveaus zijn niet voor alle gebouwen voldoende. Soms is het onvermijdelijk om daarnaast ook nog actief te koelen. Airco’s kunnen de binnentemperatuur zowel overdag als ’s nachts flink verlagen. Maar ze werken ook contraproductief omdat ze de buitentemperatuur rond de woning verder verhogen. Dat is vooral onwenselijk op plekken die al sterk opwarmen door het hitte-eilandeffect. Ook gebruiken airco’s veel energie. Vooral ’s avonds en ‘s nachts is dit een probleem als er geen stroom is van zonnepanelen.