In de afgelopen maand hebben we in onze regio kunnen genieten van verschillende activiteiten rond de herdenking van de Slag op de Zuiderzee. Deze zeeslag tussen de watergeuzen en een Spaans-Vlaamse vloot, die werd gewonnen door de watergeuzen, vond plaats op 11 oktober 1573. Maar liefst 450 jaar geleden. Je kunt je afvragen waarom de herdenking zoveel aandacht heeft gekregen. Buiten het feit dat het altijd mooi is om samen te vieren en te genieten, is het ook goed om stil te staan bij de achtergrond van deze gebeurtenis. En de relevantie ervan in onze huidige tijd.
De Slag op de Zuiderzee kan worden gezien als een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. De waarden die toen, vier en een halve eeuw geleden, werden bevochten, spelen ook nu nog: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid.
Net als velen van u heb ik vorige maand genoten van de voorstelling De Slag om het Beeld, waarin op ludieke wijze de vertaling van de geschiedenis naar onze tijd is gemaakt. De voorstelling liet zien dat ook de bewoners van onze streek een bijdrage leverden aan de strijd om de bovengenoemde waarden en dat de impact van de Slag op de Zuiderzee ook in onze dorpen fors is geweest.
Op 22 november mogen wij onze stem uitbrengen. Ik hoor om mij heen dat mensen dat best lastig vinden en dat veel mensen het vertrouwen in de politiek kwijtraken. Het is misschien goed dat we ons realiseren dat de vrijheid waarin wij onze stem mogen laten horen ooit zwaar bevochten is.